domingo, 6 de diciembre de 2009

El Territori: El Barri de la Barceloneta


La nostra professora de l'assignatura COED, ens va posar un treball en el qual només ens va donar aquestes pautes:

- Havia de durar 6 minuts, com a màxim 7
- Tema de lliure elecció
- Només havia de ser expositiu, no havíem d'entregar cap treball escrit


A més tots els membres que participen de públic, quan ho són en la sessió que li correspon ha d'omplir una graella qualificativa on hem de ser crítics amb les exposicions dels nostres companys tenint en compte:


- Objectiu de l'exposició (clar, confús, adequat a l'auditori...)
- Introducció (atraient, interessant, engrescadora, neutra...)
- Selecció i ordenació de les idees (ordenada, embrollada, congruent, molt clara...)
- Exemplificació (clarificadora, explicativa, il·lustrativa, inconnexa...)
- Conclusió (resumeix, fixa la idea central, incitadora, provocadora...)
- Temps (adient, massa llarg, curt...)
- Llenguatge corporal (natural, molt exagerat, no sap què fer amb les mans...)
- Veu (entonació encertada, volum adequat, velocitat, pauses, vocalització i articulació...)
- Actitud (registre, sentit de l'humor, anècdotes, al·lusions personals...)
- Correcció lingüística (pronunciació, lèxic, morfosintaxi...)
- Adequació del recurs tecnològic escollit a l'objectiu que es vol aconseguir (motivar, il·lustrar, explicar, esquematitzar...)
- Ús correcte del recurs en el context en què s'ha de fer servir (densitat d'informació, colors, mides del text, animacions...)
- Coherència en l'ús combinat dels diversos mitjans (oral, escrit, gràfic, audiovisual...)


El dimecres passat, ens va tocar a la Sandra Fernández Pizarro i a mi, que vam escollir el tema del ''Barri de la Barceloneta'' i el que vam fer és utilitzar de suport un power point amb títols i imatges sobre el que anavem parlant i al final de la presentació vam repartir uns tríptics amb més informació ampliada per si algú tenia curiositat.


Els temes que vam tractar van ser:


El Barri de la Barceloneta

La Barceloneta és un barri miner de Barcelona, construït el 1753 projectat per l’enginyer Joris Prosper Van Verboom per tal d’encabir-hi els habitants de la Ribera que havien perdut les seves cases enderrocades per ordre de Felip V per tal de construir la Ciutadella.

Primer va ser l’illa de Maians

Cap a 1474 ens arriben les primeres notícies de la formació d’una obra portuària a Barcelona que consistía en un braç de terra per formar el que sería un petit molt. Gràcies als sediments marins i del Besòs es formà una petita península. Al 1718 davant del creixement, les autoritats van donar pas a la fundació de la Barceloneta.

La primera pedra

El dia 3 de febrer de 1753 es va portar a terme la col·locació de la primera pedra del que havia de ser el barri marítim de la Barceloneta. Aquesta primera pedra, que va ser trobada al passeig Joan de Borbó cantonada Maquinista, tenia la següent inscripció: “A la formación de este pueblo se dio principio en 3 de febrero de 1753”.


Platja Urbana de Barcelona

És la platja de Barcelona per excel·lència que pren el seu nom de l'antic barri mariner, La Barceloneta, i disposa de tots els serveis propis d’una platja urbana. Comprèn la platja de Sant Miquel i la de Sant Sebastià i es troba situada entre l’Escullera i l’Hospital del Mar, al davant del Passeig Marítim.
Platja de sorra daurada i aigües tranquil·les.

El Consorci EL FAR.

És una entitat que té com a finalitat promoure i desenvolupar els valors associats al mar i al litoral. Ha establert la seva actuació entorn a: · Foment dels valors ambientals del mar i del seu litoral en el marc de la sostenibilitat.· Formació professional en els oficis del mar.· Promoció del sector nàutic.

Cofradia de Pescadors de Barcelona

Fou fundada l’any 1945 pels propis pescadors de Barcelona. És una corporació de dret públic, sense ànims de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar per al compliment de les seves finalitats i exerceix la representació del sector pesquer i l’activitat extractiva pesquera de l’àmbit territorial de Barcelona.

Centre Cívic.

Equipament municipal al servei del barri e la Barceloneta. Situat en un marc privilegiat, al costat de la platja de la Barceloneta. És un espai per a tu on trobaràs gent amb qui compartir aprenentatges i coneixements. Consta de diferents serveis: casal infantil, espai jove i casal de gent gran.

Mercat de la Barceloneta

Pertany al primer gran grup de mercats municipals que actualment ja són centenaris. Tant per la seva valuosa estructura arquitectònica, metàl·lica, amb tancament d’obra vista i distribuïda en tres naus, com pel servei que des de fa més d’un segle dóna a la ciutat, representa un patrimoni singular per a Barcelona.

Hospital del Mar

L’Hospital del Mar és un hospital general modern, universitari, actiu, investigador, que atén patologies de complexitat mitjana i alta i que, per la seva llarga història i ampla tradició de servei a la ciutat, batega i creix al mateix temps que ella.

Club Natació Atlètic-Barceloneta

El Club Natació Atlètic-Barceloneta és una entitat esportiva sense afany de lucre, fruit de la fusió entre el Club Natació Atlètic, fundat l'any 1913 i el Barceloneta Amateur Club, fundat l'any 1929. El seu objectiu és la promoció de la natació i el waterpolo, i la divulgació de la pràctica esportiva entre tothom.

Biblioteca Pública

El 2001 la Cooperativa obrera la Fraternitat es va recuperar com a biblioteca pública per al barri. De la rehabilitació es va encarregar l’arquitecte Josep María Rovira.


Església de Sant Miquel del Port

Contemporàniament a la creació del barri (1753), va ser erigida l'església de Sant Miquel del Port, acabada el 1755. Originalment, tenia planta quadrada, amb una cúpula al centre sostinguda per quatre grans pilars. El 1863 va ser ampliada per Elies Rogent, adoptant una estructura de tres naus, amb un fals creuer, damunt del qual es va afegir una segona cúpula. La façana, d'un barroc classicista, està distribuïda en tres cossos, el central més alt, delimitats per dos pisos de dobles columnes. Al centre hi ha la porta, amb frontó triangular, i al seu damunt una fornícula amb la imatge del sant. La imatge original, obra de Pere Costa, va ser destruïda el 1936 i ha estat refeta modernament.

Els cors

Es tracta d'una de les celebracions més tradicionals del barri. Les festes duren tres dies, del dissabte anterior a Pasqua Granada al dilluns següent, i estan protagonitzades per les agrupacions corals o "cors" del barri. La festa comença dissabte al matí amb la desfilada de les diferents corals pels carrers del barri, en un circuit que fa passar cada colla davant del local de totes les altres. Una vegada acabada la desfilada, les colles surten d'excursió amb autocars i passaran el cap de setmana fora de casa. Les corals, abans bàsicament integrades per homes, tornen dilluns a la tarda i tornen a desfilar, però aquesta vegada amb un aire bastant més despreocupat i burlesc, amb les disfresses carregades d'embotits i els obsequis més increïbles. La desfilada de dilluns a la tarda omple els carrers de la Barceloneta d'un ambient excepcional fins i tot ben entrada la nit. Finalment, cada agrupació arriba de nou al seu local passant per sota d'una cortina de focs d'artifici que els dóna la benvinguda. La festa s'allarga tota la nit pels diferents bars i locals del barri.

Festa Major de la Barceloneta

L'any 1855 es va instituir la Festa Major de la Barceloneta dedicada al seu patró Sant Miquel Arcàngel, per animar la celebració al principi s'organitzaven balls populars però amb el temps es decidí crear comissions per organitzar la Festa Major que no només feien balls sinó que van afegir cada cop més actes a les festes com el pregó, engalanar i il•luminar els carrers, les degustacions de coca i moscatell, les bandes de música i el famós canó que surt puntualment a les 9 del matí el 29 de setembre dia de Sant Miquel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario