viernes, 30 de diciembre de 2011

Informe TAC dels centres escolars


Les tecnologies no són el centre de l’ensenyament, sinó que estan més centrades en l'aprenentatge de l'alumnat. Actualment el que es planteja és en quina mesura les tecnologies poden incidir-hi de forma positiva en l’enseyament-aprenentatge dels alumnes d’avui en dia.
Abans l’ordinador era un objecte (1:100), després un recurs (1:10) i finalment un context (1:1). L’evolució d’aquesta eina ens permet canviar el format del seu ús i trobar noves maneres de tractar la informació.
El món digital ens permet explorar i conèixer nous continguts. Internet ens ofereix la possibilitat de portar a la pràctica projectes amb centres d'altres ciutats o països, accedir a portals especialitzats on es poden realitzar simulacions científiques, visionar documentals i pel·lícules, compartir la redacció de documents, mapes interactius i geolocalització, etc.

Durant el meu període de pràctiques a l’escola Doctor Trueta de Viladecans he pogut observar moltes situacions i activitats relacionades amb les TIC. Concretament, la meva aula de 6è disposa d’una pissarra digital i del seu ordinador portàtil.

La meva tutora de pràctiques treballa amb molta freqüència amb pendrive ja que al menys dos cops a la setmana mana als alumnes treballs per fer a casa i entregar en format electrònic mitjançant aquesta eina. La veritat és que d’aquesta manera s’estalbien el fet d’haver d’imprimir els treballs i tothom que disposi d’ordinador a casa (tots) no tenen cap problema en fer les feines al dia. A més a més, he participat en diverses sessions de Coneixement del Medi on hem treballat les energies a través d’una Webquest. Com que no sempre estan tots els ordinadors portàtils de l’escola disponibles, els alumnes treballaven amb un ordinador per parella.

Realment la Webquest és una eina molt útil per poder treballar en diversos formats, segons el que demani la tasca de la pàgina. De fet, pel que jo vaig poder veure, van haver de fer un mural i resums seguint les directrius que aquesta web els hi donàva. El que més hem va sorprendre d’aquesta eina va ser que oferís tantes pàgines web on els propis alumnes discriminen la informació que els hi és més útil. D’aquesta manera, aprenen a buscar informació i a cercar la més convenient.

A part de veure aquesta activitat, els alumnes realitzen presentacions en format Power Point i Movie Maker i la veritat és que tenen un gran domini d’aquests programes. A la resta de matèries s’utilitzen els ordinadors i la pissarra digital per fer activitats i el mestre normalment l’utilitza de suport.

A l’assignatura que més treballen amb la PDI és a Anglès ja que disposen d’un eBook on estan totes les activitats, vídeos, teoria, lectures i música del llibre de text que tenen tots els alumnes. En conclusió, en aquesta escola he pogut observar que la tecnologia i els llibres de text es poden convinar per igual i es poden obtenir resultats exel·lents en els dos mitjans, si els docents saben organitzar-se i demanar encertadament les feines.

Altres tipus d'aprenentatge

APRENENTATGE AUTÒNOM

En Pau Nin, el Roc Molina, la Clara Boix i l'Ester Aldehuela han treballat l'aprenentatge autònom. Aquest concepte consisteix en aprendre a partir de la pròpia inciativa. Sovint es confon el terme autoaprenentatge i aprenentatge autònom. L'aprenentatge autònom és aquell que realitza un mateix sense cap tipus d'ajuda, en canvi, l'autoaprenentatge ofereix alguna ajuda que guia a aconseguir aquest.

LIFELONG LEARNING

La Regina Beltran, l'Adrià Pérez i la Mónica de Haro ens han presentat l'aprenentatge Lifelong learning. Aquest concepte es refereix als aprenentatges que es van adquirint al llarg de tota la nostra vida, mai deixem d'aprendre i sempre continuem formant-nos.

APRENENTATGE ENTRE IGUALS

L'Eva Ladevesa, la Mar Gascó i l'Encarni Bosch ens han presentat el concepte d' Aprenentatge entre iguals. Aquest aprenentatge permet que persones que són al mateix nivell d'aprenentatge puguin aprendre alhora i enriquir-se dels coneixements de l'altre.

EDUCACIÓ FORMAL NO FORMAL I INFORMAL

Tal com ens diu el grup de l'Elisabeth Torras a l'entrada publicada al blog de l'aula +3TIC aquests aprenentatges són els següents:
  • Educació formal: aprenentatge ofert normalment per un centre d'educació o formació, amb caràcter estructurat i que conclou amb una certificació. L'aprenentatge formal és intencional des de la perspectiva de l'alumne. Ex: l’escola, universitat, autoescola, escola oficial d’idiomes.
  • Educació informal: aprenentatge que s'obté en les activitats de la vida quotidiana relacionades amb el treball, la família o l'oci. No està estructurat i normalment no condueix a una certificació.
  • Educació no formal: aprenentatge que no és ofert per un centre d'educació o formació i normalment no condueix a una certificació. No obstant això, té caràcter estructurat (en objectius didàctics, durada o suport). L'aprenentatge no formal és intencional des de la perspectiva de l'alumne. Ex: les xarxes socials, el barri, els amics, la família..
L'APRENENTATGE SIGNIFICATIU

La Paula Antonell, el Josep Fosalba, el Xavi Costa i l'Oscar Garcia ens han presentat l'Aprenentatge significatiu.
Aquest mètode consisteix en partir dels coneixements previs dels alumnes i anar a parar amb allò que l'alumne ja sap per tal de modificar-ho i enriquir-ho.
APRENENTATGE SITUAT

L'Anna Díaz, l'Alba Mayol i l'Helena Vall ens han presentat l'Aprenentatge situat. Aquest aprenentatge situa la seva atenció en solucionar problemes i situacions de la vida real, és a dir, experiències relacionades amb l'entorn.

SMART Notebook i Les pissarres digitals


SMART Notebook és un conjunt de programes que s'utilitza amb les pissarres digitals actuals. Aquest, ens permet fer servir la pissarra digital de manera tactil i amb les mateixes eines que un ordinador normal. Per treballar amb aquesta pissarra s'utilitzen o bé els dits o bé els rotuladors especials d'aquesta eina.

A més amb aquests rotuladors es poden remarcar i assenyalar coses importants que hi hagi a la pantalla com ara el títol d'una pàgina web o simplement per exemple dibuixar fletxes sense la necessitat d'embrutar ni la pàgina web ni la pissarra. També disposen d'un esborrador amb el qual podem esborrar tot allò que fem.
Aquest programa ens permet guardar documents per tal de poder-los recuperar i continuar treballant-los.

SMART Notebook ens ofereix la possibilitat de crear diferents documents i anar-los guardant, per tant, el que es va treballar un dia concret ho podrem recuperar amb molta facilitat. A més a més, en cada document es pot afegir imatges, vídeos, textos, línies, continguts externes, informació extreta d'Internet, entre d'altres coses, com es pot observar ens permet treballar molt millor, més fàcil, més pràctic, obtenint resultats molt positius.

Des de l'assignatura d'UDTIC el mestre ens va permetre treballar amb aquest programa per tal de posar-lo en pràctica i saber les diferents eines que ens ofereix. No és gran cosa, però s'ha de tenir en compte que era de ''prova'' per familiaritzar-nos amb ell. Val dir que al principi costa com qualsevol altre programa ja que el teclat a la pissarra és d'unes dimensions molt superiors a les d'un ordinador i no pots escriure com en els teclats als que estem acostumats.
El resultat de la meva pràctica directament a la pissarra digital amb el meu company l'Adri va ser el següent:

Dropbox


A les assignatures de TIC i Practicum el nostre tutor ens ha exposat la idea de compartir arxius a partir del programa Dropbox. Aquest programa permet compartir fotografies, documents o videos amb altres persones a traves de l'ordinador.

Es poden utilitzar fins a 2GB de manera gratuita. Així, arxius que potser no es poden adjuntar a través de un correu electrònic perquè són massa pesats poden enviar-se a partir d'aquest programa.

Un punt molt positiu que li trobo a aquesta eina és que no es necessita internet per veure els arxius que tens a l'ordinador i que hi pots entrar des de qualsevol ordinador.

D'aquesta manera, hem pogut compartir a través d'aquest programa els pòsters que cadascún dels components del Pràcticum vam realitzar de la nostra escola de pràctiques.

Learning by Doing: APRENDRE FENT


Avui el meu grup i jo hem exposat el nostre tema sobre el Learning by doing.

Aquest tipus d'aprenentatge defensa l'aprenentatge per experimentació.

Durant la nostra exposició vam passar aquesta entrevista d'Eduard Punset a Roger Shank del pograma Redes on parlen sobre aquest concepte.

Els mestres hem de ser els guies de l'aprenentatge dels nostres alumnes. Deixar de banda el mestre transmissiu i fer servir les TIC com un recurs per acompanyar l'aprenentatge dels alumnes.

Després de passar aquest vídeo hem volgut iniciar un debat sobre les diferents habilitats que els companys de classe havíen adquirit a través d'aquesta metodologia, han sortit exemples tals com tocar un instrument o caminar.

A les escoles és difícil utilitzar aquest mètode ja que falten recursos i experiència perquè fins ara no s'han fet les classes així. També és complicat aplicar aquesta metodologia amb tots els alumnes ja que cadascú té el seu ritme i la seva manera de fer, per tant, no tothom aprén de la mateixa manera ni a la vegada.

Nosaltres com a grup, hem arribat a la conclusió que hem de canviar l'organització actual de les classes i ensenyar als nostres alumnes a APRENDRE A FER.

Prezi


Des de l'assignatura d'UDTIC hem treballat el programa del Prezi. És un programa molt similar al Power Point però que consta d'una sola diapositiva. A mesura que vas donant-li a ''següent'' el zoom del programa et va portant per diferents llocs d'aquesta única diapositiva que diguem que esta formada per moltes altres però alhora integrades en un tot.


Jo no coneixia aquest programa i la veritat és que m'ha sorprès molt i m'ha semblat un recurs original i pràctic. Encara que com que és un recurs online és necessari estar conectat a Internet per fer-ho servir i visualitzar les presentacions.


Penso que és una manera diferent de presentar les exposicions ja que es poden ressaltar més facilment les frases o paraules claus sense la necessitat d'utilitzar majúscules o colors vius ja que el zoom centra l'atenció en allò que més interessa presentar.

Aprenentatge


Per començar la sessió d'avui, per grups hem hagut de posar al fórum de l'assignatura d'UDTIC la nostra propia definició de l'aprenentatge i després l'hem compartit al fòrum de l'assignatura.
L'hem posat en comú i seguidament cada grup s'ha especialitzat en un tema en concret. El meu grup format per la Sara García, el Gerard García, la Sandra Castelnuovo i jo la Sandra Pérez  hem cercat informació sobre el Learning by doing. 

També hem pogut treballar els següents tipus d'aprenentatge:

 

domingo, 9 de octubre de 2011

JClic



Durant dues sessions hem estat treballant l'eina del JClic. Aquest és un recurs que serveix per el·laborar i visualitzar diversos tipus d'activitats educatives. El Jclic es desenvolupa en la plataforma Java, que consisteix en un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius. Alguns exemples d'activitats que es poden realitzar amb el JClic són els següents:
- Jocs de memòria
- Activitats d'identificació
- Puzzles
- Activitats de completar texts
- Mots encreuats
- Sopes de lletres
- Activitats d'associació complexa i simple

A més a més, aquestes activitats normalment no es presenten de forma aïllada sinó que es presenten en projectes. Des de l'assignatura d'UDTIC hem aprés com realitzar-les nosaltres mateixos i com publicar-les a la xarxa.
Un cop cadascú crea el seu projecte d'activitats pot guardar-lo amb el nom d'index.

Dins el JClic, hi podem distingir tres eines: 

El JClic: permet executar els paquets d'activitats.
Referint-nos a les metàfores de l’us dels ordinadors el JClic faria referencia directa a la metáfora de l’ordinador com a tutor ja que aquest programa és el que s’encarrega de guiar a l’alumne en la realització de les activitats.

El JClic author: permet crear els projectes.
El JClic report: registre l'informe dels usuaris que executen les activitats amb el JClic de manera local o per xarxa.

Aquest programa penso que és molt interessant de cara a les escoles ja que ajuda als alumnes a veure on s'equivoquen i per tant, pot veure com millorar. Cada alumne té un ritme diferent d'aprenentatge i aquesta eina els pot ajudar adaptar-se als diferents ritmes i necessitats educatives dels infants.

martes, 4 de octubre de 2011

El Connectivisme

Des de l'assignatura d'Utilització Didàctica de les TIC hem tractat el tema del Connectivisme i hem pogut veure a casa dos videos. El primer titulat The Networked Student i el segon El conectivismo como teoría de aprendizaje emergente.


The Networked Student, és un documental que tracta sobre l'autoaprenentatge d'un estudiant quant a xarxes socials i El conectivismo como teoría de aprendizaje emergente del professor Diego E. Leal Fonseca que defensa que el connectivisme és un recurs essencial per a que funcionin les TIC en l'actualitat. Els fets que han delimitat les teories que apareixen en el segon visionat van ser l'aparició dels primers ordinadors a l'any 1940 i l'internet a l'any 1990.


El connectivisme, creat per George Siemens i Stephen Downes, consisteix en ser partícep de la interconnexió d'una xarxa social que inclogui moltes connexions amb altres xarxes i serveis. A partir d'aquestes connexions l'alumne pot anar creant el seu propi PLE per avançar en el seu aprenentatge i així construir-lo.




L'alumne per tant, és el protagonista del seu propi aprenentatge i pot anar aprofundint mitjantçant altres connexions les mancances amb què es trobi. Així doncs, l'alumne ha de d'involucrar-se en la xarxa de manera que pugui donar informació i rebre perque aquestes connexios resultin beneficioses per tots els qui formin part d'aquest entorn d'aprenentatge.


Aleshores, en el moment en què l'alumne és autosuficient a la xarxa per poder anar adquirint els seus coneixements, quin rol juga el mestre?

El mestre ha de guiar a l'alumne en el seu procés, ajudar-lo a discriminar informació vàlida o erronia i actua com a animador i motivador de l'alumne. En resum, el mestre és el punt de suport per l'alumne i l'ajuda a gestionar tota la informació que reb de les diferents xarxes.

Sota el meu punt de vista aquest documental ha estat molt interessant ja que penso que permet que l'alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge i l'element clau. A més a més, d'aquesta manera es potencia que els nostres alumnes esdevinguin actius i persones crítiques amb allò que els hi interessa.


En definitiva la meva opinió és que el connectivisme és un gran recurs per la societat actual en què vivim i que és una manera de treballar molt més autònoma i reflexiva.

Entorns personals d'aprenentatge
















Durant el mes de setembre de 2011, des de l’assignatura de UDTIC vam entrar en contacte amb els PLEs.

 
A l’aula, durant una sessió el mestre ens va donar un article força interessant titulat ‘’Los entornos Personales de Aprendizaje (PLEs): una nueva manera de entender el aprendizaje’’, de Jordi Adell i Linda Castañeda. En aquest article, se’ns parla sobre els PLEs i la seva funció per formar l’aprenentatge de cadascú. És a dir, els PLEs són un conjunt d’eines i d’informacions que una persona fa servir per aprendre. D’aquesta manera, a mesura que va utilitzant aquests recursos les eines aniran complementant-se unes amb altres trobant nous enllaços d’interès.

Durant aquesta sessió a classe ens va semblar interessant dedicar una part d’aquesta a fer un llistat d’eines 2.0 de Webs que ens podrien facilitar els nostres aprenentatges.

Algunes de les eines que ens poden ajudar a construir aquest entorn personal d'aprenentatge poden ser les següents: Twitter, Youtube, Skype, Facebook, Delicious, Bloc, Blink, Hotmail, Etc.


A dalt us adjunto el meu PLE personal el qual inclou diversos recursos que utilitzo normalment per construir el meu propi aprenentatge.


A més, podem dividir aquestes eines en tres grups:

1. Eines i estratègies de lectura: fonts d'informació.

2. Eines i estratègies de reflexió: serveis per transformar la informació.

3. Eines i estratègies de relació: entorns de relació amb altres persones.

Des del meu punt de vista, penso que com a futurs mestres hem de fer servir els PLEs i aprofitar tots els recursos que ens poden oferir. Aquests, són de gran utilitat per a qualsevol persona ja que ajuda a entendre millor tot allò que ens envolta i de la mateixa manera, podem personalitzar el nostre propi PLE perquè no tothom tindrà els mateixos interessos. No serà el mateix un PLE d'un informàtic que d'un mestre, és clar.

domingo, 2 de octubre de 2011

TORNO A POSAR EN MARXA EL BLOC!

Després d'haver deixat el bloc abandonat dos anys...tornem a retomar el contacte! Aquest tercer curs de Grau en Educació Primària m'ha donat la oportunitat de cursar l'assignatura optativa de Utilització Didàctica de les TIC i poder a través d'aquest bloc personal anar recollint tots els temes que anem tractant al llarg del transcurs d'aquesta assignatura.

En la societat d'avui en dia les TIC ens ajuden a fer de manera més eficaç i ràpida moltes feines. Pel que fa a l'àmbit de l'educació, els ordinadors portatils cada cop són més presents en el dia a dia de les escoles, per tant conèixer les diferents aportacions que puc extreure de les TIC penso que és un recurs essencial per la meva formació.


Espero que pugui assolir tots els continguts que tractem!



Fins aviat!